Ποιο-μολύβι-να-διαλέξω-Τυποι-μολυβιού-χρήση-Διαβάθμηση

Το μολύβι είναι ένα διαδεδομένο εργαλείο στον χώρο της εκπαίδευσης, της τέχνης και της επιχείρησης. Είτε είστε φοιτητής που παίρνει σημειώσεις, καλλιτέχνης που σκιτσάρει, είτε επαγγελματίας που κάνει σημειώσεις σε μια συνάντηση, πιθανόν να έχετε χρησιμοποιήσει ένα μολύβι. Ωστόσο, τα μολύβια είναι περισσότερα από απλά εργαλεία για γραφή ή ζωγραφική. Διαθέτουν μια συναρπαστική ιστορία, διάφορους βαθμούς σκληρότητας και παράγονται μέσα από μία ενδιαφέρουσα διαδικασία. Σε αυτόν τον πλήρη οδηγό, θα εξερευνήσουμε τον κόσμο των μολυβιών, καλύπτοντας όλα από την ιστορία τους μέχρι την επιλογή του τέλειου μολυβιού για τις ανάγκες σας.

Η ιστορία του μολυβιού.

Τα μολύβια είναι καθημερινά εργαλεία που βρίσκουμε σε οικίες, σχολικά και γραφεία σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η ιστορία τους είναι πολύ πιο συναρπαστική από ό,τι φαίνεται. Αυτά τα απλά στην εμφάνιση εργαλεία γραφής έχουν μια ιστορία που διασχίζει αιώνες, γεμάτη με συναρπαστικές εξελίξεις και καινοτομίες. Σε αυτόν τον εκτενή οδηγό, θα καλύψουμε την αληθινή ιστορία και τον εκπληκτικό ταξίδι του μολυβιού από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Κεφάλαιο 1:Τα πρώτα είδη γραφής

Τα εργαλεία γραφής ήταν απαραίτητα για την επικοινωνία από την αρχαιότητα. Τα πρώτα μέσα γραφής χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. στην αρχαία Μεσοποταμία και τη Σούμερ, όπου οι γραφέις χρησιμοποιούσαν έναν στυλό από κάλαμο για να αναγράφουν γραπτά σε πηλότουβλα.

Το Μυθικό Ρωμαϊκό Μολύβι

Παρά την ονομασία του, το μολύβι δεν περιείχε αρχικά μόλυβδο. Ο όρος “μολύβι” προέρχεται από τη λατινική λέξη “pencillus,” που σημαίνει “μικρή ουρά” ή “πινέλο.” Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ένα λεπτό μεταλλικό καλάμι, γνωστό ως “stylus,” για να γράφουν πάνω σε πάπυρους, κέρινες πλάκες και άλλα υλικά.

Κεφάλαιο 2: Η Γέννηση του Γραφίτη

Η Ανακάλυψη του Γραφίτη

Ο γραφίτης, μια μορφή άνθρακα, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Borrowdale της Αγγλίας, στις αρχές του 16ου αιώνα. Αυτό το φυσικά εμφανιζόμενο υλικό αποδείχθηκε ιδανικό για τη γραφή λόγω της ικανότητάς του να αφήνει σημάδια στο χαρτί.

Κεφάλαιο 3: Το περίβλημα

Μολύβια Palomino Blackwing 602

Γύρω στο 1560, ένα ιταλικό ζευγάρι με τα ονόματα Σιμόνιο και Λυντιάνα Μπερνακότι φαίνεται πως δημιούργησαν τα πρώτα πιθανώς σχέδια για το σύγχρονο μολυβι που είναι ενσωματωμένο  σε ξύλινο περίβλημα. Η εκδοχή τους ήταν ένα επίπεδο, οβάλ, πιο συμπαγές είδος μολυβιού. Η ιδέα τους περιλάμβανε ένα  ανοιγμένο  κομμάτι ξύλου ελάτης. Λίγο αργότερα, ανακαλύφθηκε μια καλύτερη τεχνική: δύο ξύλινα μισά, μία μύτη από γραφίτη στην μέση, και τα δύο μισά στη συνέχεια κολλήθηκαν μαζί – ουσιαστικά η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

Κεφάλαιο 4: Η Εξέλιξη της Κατασκευής του Μολυβιού

Η Γαλλία και η Μέθοδος του Κοντέ

Το 1794, πέντε χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, η Γαλλία βρισκόταν σε πόλεμο, σχεδόν με τους πάντες στην Ευρώπη. Αγγλία, Ισπανία, Πρωσία και Αυστρία. Το χειρότερο ήταν ότι οι Γάλλοι αντιμετώπιζαν ελλείψεις σε ένα πολύτιμο υλικό. Το μολύβι! Οι γραφίδες φτερού, βρώμιζαν και ήταν δύσχρηστες. Ειδικά για έναν στρατό που ήταν σε πόλεμο. Αν ένα μήνυμα έπρεπε να γραφτεί γρήγορα ή έπρεπε να σκιαγραφήσουν τις οχυρώσεις του εχθρού, το μολύβι ήταν ανεκτίμητο.

 Όμως, ο γραφίτης που χρειαζόταν για τη μύτη του μολυβιού, προερχόταν κυρίως από την Αγγλία και την Πρωσία, που ήταν πλέον εχθροί της Γαλλίας. Με λιγοστά αποθέματα γραφίτη, και χωρίς τρόπο απόκτησης νέων, η Γαλλία αντιμετώπιζε μεγάλη έλλειψη σε μολύβια.

Ο Γάλλος υπουργός πολέμου, αποφάσισε να στραφεί, στην επιδεξιότητα του ταλαντούχου εφευρέτη Νικολά – Ζακ Κοντέ. Η ιδέα του Κοντέ, ήταν να αυξήσει την διάρκεια ζωής του γραφίτη, θρυμματίζοντας μια μικρή ποσότητα σε λεπτή σκόνη και αναμιγνύοντας την με μια ακόμα ουσία. Ποια όμως θα μπορούσε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Άλλοι εφευρέτες είχαν δοκιμάσει κόλλα ή ακόμη και λάδι φάλαινας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο εφευρέτης πειραματίστηκε αδιάκοπα για οχτώ μέρες. Και το κατάφερε! Συνδύασε γραφίτη με άργιλο, πίεσε το μείγμα σε καλούπι και τέλος του έβαλε φωτιά σε ένα καμίνι.

 Το αποτέλεσμα; Δεκάδες μολύβια, από μια μικρή ποσότητα γραφίτη. Η νέα μέθοδος του Κοντέ, είχε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται, για τη μέθοδο που χρησιμοποιείται και σήμερα για την παρασκευή μολυβιών. Τον Ιανουάριο του 1795, ο Κοντέ απέκτησε τη γαλλική ευρεσιτεχνία και κάπως έτσι γεννήθηκε το σύγχρονο μολύβι! Ο ίδιος ανακάλυψε ότι η χρήση περισσότερου αργίλου δημιουργούσε σκληρότερο μολύβι, ενώ ο λιγότερος, μαλακότερο. Έτσι σχεδίασε 4 βαθμίδες μολυβιών. Από εκεί «κατάγεται» το μαθητικό μολύβι Νο 2!

Το Πατέντα του Χάιμαν Λίπμαν

Το 1858, ο Αμερικανός Χάιμαν Λίπμαν που κατέχει πατέντα για την ιδέα του, προσάρμοσε  μία γόμα στο άκρο του μολυβιού. Αυτή η απλή αλλά έξυπνη ιδέα  πρόσθεσε στο μολύβι ακόμα περισσότερη πρακτικότητα.

Nicolas-Jacques_Conté, τι μολυβι να διαλέξω
Nicolas-Jacques_Conté
Hymen Lipman

Κεφάλαιο 5:  Τα Μολύβια  Κατακτούν τον Κόσμο

Η ίδρυση της Faber-Castell

Ιδρύθηκε το 1761, η γερμανική εταιρεία Faber-Castell είναι γνωστή για τα υψηλής ποιότητας μολύβια της. Η δημιουργία του αξιοσημείωτου πράσινου μολυβιού έγινε συνώνυμη με την αριστεία.

Το Μολύβι Νο. 2

Η αμερικανική εταιρεία Eberhard Faber παρουσίασε το διάσημο μολύβι Νο. 2 στις αρχές του 20ού αιώνα. Η συνεπής απόδοσή του κατέστησε το μολύβι  Νο. 2 την προτιμώμενη επιλογή για τυποποιημένες ανάγκες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάθμιση: Τι Σημαίνουν Αυτά Τα Γράμματα και Αριθμοί;

Όταν μιλάμε για μολύβι, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για σχεδίαση και σκίτσο, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοούμε το βαθμό τους. Ο βαθμός υποδεικνύεται από γράμματα και μερικές φορές αριθμούς, που δηλώνουν τη σκληρότητα ή την απαλότητα του γραφίτη.

1. Σειρά Η: Το ‘H’ σημαίνει σκληρό. Τα μολύβια με βαθμό H είναι σκληρά και παράγουν ένα πιο ανοιχτό σημάδι. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός μπροστά από το H, τόσο πιο σκληρό είναι το μολύβι . Για παράδειγμα:

  • H – Σκληρό
  • 2H – Πιο σκληρό από το H
  • 3H – Ακόμη πιο σκληρό, και ούτω καθεξής.

2. Σειρά B: Το ‘B’ σημαίνει μαύρο. Τα μολύβι με βαθμολογία B είναι απαλά και παράγουν έναν πιο σκούρο στίγμα. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός μπροστά από το B, τόσο πιο απαλό είναι το μολύβι. Για παράδειγμα:

  • B – Απαλό
  • 2B – Πιο απαλό από το B
  • 3B – Ακόμη πιο απαλό, και ούτω καθεξής.

3. Στυλό HB: Αυτά τα μολύβια βρίσκονται στη μέση της κλίμακας σκληρότητας/απαλότητας. Είναι πολυδιάστατα και συχνά χρησιμοποιούνται για γενικές εργασίες γραφής και σχεδίασης.

4. Σειρά F: Λιγότερο συνηθισμένο αλλά αξίζει να σημειωθεί είναι το βαθμό F, που σημαίνει “σταθερό”. Βρίσκεται ανάμεσα στις σειρές H και HB. Είναι ένα ενδιάμεσο στυλό που προσφέρει ισορροπία μεταξύ αιχμηρής λεπτομέρειας και μαλακών γραμμών.

Γιατί Είναι Σημαντική η Σκληρότητα του Μολυβιού;

Η σημασία αυτών των βαθμολογιών γίνεται εμφανής όταν εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα:

  • Τεχνική Σχεδίαση: Αν ασχολείστε με αρχιτεκτονική ή τεχνική σχεδίαση, θα προτιμήσετε περισσότερο τα μολύβια  με βαθμό H για ακρίβεια.

  • Σκίτσο και Σκίαση: Για καλλιτέχνες που σκιτσάρουν πορτρέτα ή τοπία, η σειρά B προσφέρει το εύρος που χρειάζεται για να διακρίνουν μεταξύ διακριτικών σκιών και έντονων αντιθέσεων.

  • Γενική Γραφή: Για καθημερινή γραφή, τα μολύβια HB συχνά προτιμώνται λόγω της ισορροπημένης σκληρότητάς τους.

Η κατανόηση των βαθμολογιών των μολυβιών είναι απαραίτητη για όποιον ελπίζει να χρησιμοποιήσει το εργαλείο στο έπακρο των δυνατοτήτων του, είτε στον κόσμο της τέχνης, του σχεδιασμού, του σχεδίου ή απλά της σημειώσεως. Διάφορες εργασίες και τεχνικές απαιτούν διάφορες βαθμολογίες μολυβιών, και με αυτή τη γνώση, κάποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι γραμμές και οι σκιές του θα είναι ακριβώς όπως τις είχε φανταστεί.

Πως κατασκευάζεται ένα μολύβι;

Το ειδικό μείγμα του μολυβιού, δημιουργείται σαν ένα λεπτό και μακρύ μακαρόνι.
Ψήνεται σε φούρνους και κάνει ένα λουτρό σε λάδι και κερί.
Ας έρθουμε στο ξύλο. Είναι από κέδρο συνήθως, κόβεται σε φύλλα, σε πάχος αντίστοιχο με το μισό του μολυβιού.
Τα μακαρόνια από το μείγμα γραφίτη προσαρμόζονται στα ξύλα, τα οποία ενώνονται και δημιουργούν το μολύβι όπως το ξέρουμε.
Το ξύλο τρίβεται και βάφεται και στην άκρη του –αρκετές φορές- υπάρχει μια γόμα.

Τι κερδίζει ένα παιδί γράφοντας με μολύβι.

Η γραφή με μολύβι προσφέρει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη ενός παιδιού, και αυτά τα πλεονεκτήματα επεκτείνονται πέρα ​​από το απλό έργο της γραφής. Εδώ είναι μερικά κύρια οφέλη:

  1. Εξελιγμένες Κινητικές Δεξιότητες: Η γραφή με μολύβι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις εξελιγμένες κινητικές δεξιότητές τους. Οι ακριβείς κινήσεις των χεριών που απαιτούνται για το κράτημα και τον έλεγχο ενός μολυβιού συμβάλλουν στη βελτίωση της επιδεξιότητας, της συντονισμένης κίνησης και της μυϊκής δύναμης στα δάχτυλα και τα χέρια τους.

  2. Οφθαλμός και Χέρι, Συντονισμός: Η διαδικασία του να καθοδηγεί κανείς ένα μολύβι για να δημιουργήσει γράμματα και σχήματα στο χαρτί ενισχύει τον Οφθαλμός και Χέρι συντονισμό του παιδιού. Αυτή η δεξιότητα είναι ουσιώδης για διάφορες δραστηριότητες, από το παίξιμο αθλημάτων μέχρι τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

  3. Γνωστική Ανάπτυξη: Η γραφή διεγείρει τη γνωστική ανάπτυξη. Βοηθά τα παιδιά να μάθουν το αλφάβητο, τους αριθμούς και τα βασικά σχήματα. Η διαδικασία του σχηματισμού γραμμάτων και λέξεων προάγει την απομνημόνευση και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

  4. Δημιουργικότητα και Έκφραση: Τα μολύβια επιτρέπουν στα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσω του σχεδιασμού και του χρωματισμού. Αυτή η δημιουργική έκφραση τους βοηθά να αναπτύξουν τη φαντασία τους και την αισθητική έκφραση.

  5. Δεξιότητες Επικοινωνίας: Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν, βελτιώνουν επίσης τις δεξιότητές τους στην επικοινωνία. Η γραφή προάγει τη δυνατότητα έκφρασης σκέψεων, ιδεών και συναισθημάτων με αποτελεσματικό τρόπο, η οποία είναι κρίσιμη για την ακαδημαϊκή επιτυχία και τις προσωπικές σχέσεις.

  6. Ανεξαρτησία: Η γραφή με μολύβι προάγει την ανεξαρτησία. Επιτρέπει στα παιδιά να εργάζονται μόνα τους σε εργασίες, να ολοκληρώνουν τα καθήκοντα τους και να σημειώνουν σημειώσεις μόνα τους. Αυτή η αυτονομία είναι μια πολύτιμη δεξιότητα ζωής.

  7. Προετοιμασία για το Σχολείο: Η ικανότητα χρήσης μολυβιού είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα για την έτοιμη είσοδο στο σχολείο. Προετοιμάζει τα παιδιά για δραστηριότητες τάξης που περιλαμβάνουν γραφή, σχεδίαση και τεστ.

  8. Προσοχή στη Λεπτομέρεια: Η γραφή με μολύβι προάγει την προσοχή στη λεπτομέρεια. Τα παιδιά μαθαίνουν να δίνουν προσοχή στο σχήμα και τη σειρά των γραμμάτων και εξασκούν την ακριβή γραφή, πράγμα που μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ακαδημαϊκή τους επίδοση.

  9. Δεξιοτεχνία γραφής: Η γραφή με μολύβι είναι η βάση για τη δεξιοτεχνία γραφής. Η καλά αναπτυγμένη γραφή είναι ουσιώδης για την καθαρή και αποτελεσματική γραπτή επικοινωνία καθ’ όλη την ακαδημαϊκή και επαγγελματική ζωή ενός παιδιού.

  10. Θεραπευτικά Οφέλη: Η γραφή μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη. Μπορεί να είναι μια καταπραϋντική και καταπραϋντική δραστηριότητα για τα παιδιά, βοηθώντας τα να διαχειρίζονται το άγχος και το άγχος.

Συνολικά, η γραφή με μολύβι είναι μια κρίσιμη δραστηριότητα στην ανάπτυξη των παιδιών. Υποστηρίζει την ανάπτυξη των εξελιγμένων κινητικών δεξιοτήτων, των γνωστικών ικανοτήτων, της δημιουργικότητας, της επικοινωνίας και της ανεξαρτησίας. Το ένθερμο προσωρινό της χρήσης μολυβιού και η παροχή ευκαιριών για δημιουργική έκφραση μπορούν να έχουν μια διαρκή θετική επίδραση στην συνολική ανάπτυξή τους.

Ανακάλυψε τα πιο όμορφα μολύβια μας!

Μαζί με την Vivian Tarsouna Proper Education, σας ετοιμάσαμε ένα επεξυγηματικό βίντεο!

Ευχαριστούμε την Vivian Tarsouna Proper Education για το βίντεο την Τάχατου Ελένη για τα γραφικά της. θα τις βρείτε εδώ:

Vivian Tarsouna https://www.youtube.com/channel/UCd_j…

Ελένη Ταχάτου https://www.instagram.com/helenoulasw

Μοιράσου το άρθρο:

Προτεινόμενα Άρθρα

MysTeRy BoX