www.i-escape

Η απόλυτη χαρά του να πετάς έναν χαρταετό στον αέρα είναι κάτι που κάθε παιδί πρέπει να βιώσει.

Ακόμα πιο διασκεδαστικό είναι αυτόν τον χαρταετό να τον έχει δημιουργήσει το ίδιο το παιδί.

Δεν είναι πραγματικά πολύ περίπλοκο να φτιάξεις τον δικό σου χαρταετό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά απλά υλικά και λίγη τεχνογνωσία, και ο DIY χαρταετός σας ενώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Το να μάθετε πώς να φτιάχνετε έναν χαρταετό είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξετε τα παιδιά για την επιστήμη. Οι έννοιες της ανύψωσης και της έλξης εξηγούνται εύκολα όταν τα παιδιά έχουν το χέρι στην κατασκευή και το πέταγμα των δικών τους χαρταετών.

Μπορείτε πάντα να αγοράσετε χαρταετούς online, αλλά το να φτιάξετε μόνοι σας είναι πολύ πιο διασκεδαστικό!

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟ

Η κατασκευή του χαρταετού γίνεται με απλά βήματα και με υλικά χαμηλού κόστους.

ΥΛΙΚΑ
3 πηχάκια από καλάμι ή από ελαφρύ ξύλο (80cm το καθένα)
Σπάγκος
Χαρτί για χαρταετό
Μολύβι
Κόλλα
Χρωματιστά χαρτιά για την ουρά
Ψαλίδι

Όταν φαντάζεστε το σχήμα ενός χαρταετού στο μυαλό σας , πιθανότατα φαντάζεστε το κλασικό σχήμα διαμαντιού.

Όμως υπάρχει και ο εξάγωνος χαρταετός που είναι πιο εύκολος  να κατασκευαστεί και αυτόν θα σας δείξουμε παρακάτω.

 

Βήματα
Μέτρησε προσεκτικά και σημάδεψε τη μέση του μήκους σε κάθε πηχάκι. Τοποθέτησε το ένα πηχάκι οριζόντια και στη μέση του, τα άλλα δύο (στο μέσο τους) ώστε να σχηματίζουν X πάνω σ’ αυτό.
Ανάμεσα στα πηχάκια πρέπει να σχηματίζονται έξι ισόπλευρα τρίγωνα.

Δέσε μεταξύ τους τα πηχάκια, στο κέντρο, γερά με σπάγκο και φρόντισε ώστε να αφήσεις περίσσευμα πάνω από 50 εκατοστά σπάγκο. Θα σου χρειαστεί αργότερα για τα ζύγια.

Ένωσε και δέσε όλες τις κορυφές των ξύλων με σπάγκο αφήνοντας μια απόσταση περίπου ενός εκατοστού από την άκρη. Βεβαιώσου ότι όλες οι κορυφές απέχουν το ίδιο μεταξύ τους. Είναι σημαντικό ο σκελετός του χαρταετού σου να είναι συμμετρικός.

Τοποθέτησε τον σκελετό πάνω στο χαρτί και σχεδίασε το περίγραμμα του αφήνοντας περίπου πέντε εκατοστά περιθώριο από το σπάγκο.

Κόψε το χαρτί στο περίγραμμα, δίπλωσε το πάνω από το σπάγκο, γύρω γύρω στο σκελετό και κόλλησε το με κόλλα.

Υλικά για τα ζύγια
σπάγκος
ψαλίδι

Βήματα
Κόψε 2 κομμάτια σπάγκου με μήκος περίπου ενός μέτρου (Το μήκος του σπάγκου πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το μήκους που έχουν τα πηχάκια).
Δέσε γερά τη μία άκρη του σπάγκου σε μία κορυφή του χαρταετού σου (Α). Φέρε το σπάγκο (για να τον μετρήσεις) μέχρι το σημείο που ενώνονται τα πηχάκια στο κέντρο του χαρταετού (Β) και στη συνέχεια τέντωσε και δέσε την άλλη άκρη του στην διπλανή κορυφή του σκελετού (Γ). Τώρα ο σπάγκος πρέπει να σχηματίζει ένα ισόπλευρο τρίγωνο με πλευρά ίση με το μισό πηχάκι.

Με τον ίδιο τρόπο, δέσε το δεύτερο κομμάτι σπάγκου στις δύο απέναντι κορυφές (Δ, Ε) του χαρταετού. Στη μέση αυτού στου σπάγκου θα δέσεις την ουρά!

Προσεκτικά κάνε μια μικρή τρύπα στο κέντρο του χαρταετού και πέρασε από μέσα το περίσσευμα του σπάγκου από το αρχικό δέσιμο των ξύλων. Τέντωσε το σπάγκο μέχρι την κορυφή (Α) του χαρταετού για να μετρήσεις το μήκος του και δέσε το σημείο εκείνο στη μέση του σπάγκου (Α-Γ). Αυτό είναι το σημείο που θα δέσεις στο τέλος το σπάγκο απ’ την καλούμπα!

Υλικά για την ουρά
χρωματιστό χαρτί γλασέ
σπάγκο
ψαλίδι

Βήματα

Η ουρά είναι το σημαντικότερο τμήμα της πτητικής μας κατασκευής καθώς το μήκος της είναι αυτό που οριοθετεί το κέντρο βάρους της: Όσο μεγαλύτερη ουρά τόσο το καλύτερο όταν η ένταση του ανέμου αυξάνεται.

Το χαρτί θεωρείται το καλύτερο υλικό τόσο για την κατασκευή όσο και για την προέκτασή της. Επιπλέον, τα ζύγια συμμετέχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ισορροπία του χαρταετού και για τον λόγο αυτό πρέπει να τα ελέγξουμε πριν δοκιμάσουμε τις πτητικές του δυνατότητες.


Κόψε ένα κομμάτι σπάγκο με μήκος 4-5 φορές όσο το μήκος από τα πηχάκια του σκελετού. Δηλαδή αν χρησιμοποίησες πηχάκια 80 εκ. το μήκος της ουράς θα είναι το πολύ 4 μέτρα!

Κόψε κομμάτια από το χαρτί περίπου 30Χ30 εκατοστών . Δίπλωσε το χαρτί ζικ-ζακ σαν ακορντεόν.
Κόψε με το ψαλίδι κάθετα στις πτυχές προσέχοντας να αφήνεις κάθε φορά άκοπο ένα κομμάτι πέντε εκατοστών (μπορείς να το έχεις σημαδέψει πριν).

Ξεδίπλωσε τα κομμένα κομμάτια του χαρτιού και τύλιξε τα σ’ ένα ματσάκι, δένοντας το άκοπο κομμάτι στο σπάγκο της ουράς.

Φτιάξε το επόμενο ματσάκι με τον ίδιο τρόπο και δέσε το στο σπάγκο της ουράς σε απόσταση περίπου 20 εκ.

Συνέχισε έτσι μέχρι να φτιάξεις όλη την ουρά!

Καλές Πτήσεις!

Πώς να πετάξει ο χαρταετός

Μία τεχνική για να υψώσεις τον χαρταετό σου είναι απλά να τρέχεις κόντρα στον άνεμο, ωστόσο αυτό απαιτεί μεγάλο χώρο.  Ζήτησε βοήθεια από κάποιον ψηλό,  για να κρατά τον χαρταετό όσο πιο ψηλά μπορεί με τεντωμένα χέρια, ενώ εσύ κρατάς την καλούμπα. Ο χαρταετός θα πρέπει να κρατηθεί κόντρα στον άνεμο, αφήνοντας τον ελεύθερο όταν ο άνεμος φυσάει αντίθετα.

Μόλις πετάξει ο χαρταετός:

  • Άφησε αρκετό σκοινί για να φτάσει ψηλά (εδώ «κολλάει» η γνωστή φράση: «αμόλα καλούμπα!») και στη συνέχεια φρόντισε να ‘ναι άνετο το σχοινί στα χέρια σου.
  • Αν σε «τραβάει» άφησε κι άλλο σχοινί για να πάει πιο ψηλά.
  • Αν το σχοινί είναι χαλαρό, δηλαδή έχει πολλά μπόσικα, τράβηξε το ελαφρά γιατί –προφανώς- ο χαρταετός σου χρειάζεται περισσότερο άνεμο.

Πηγή πληροφοριών kiosterakis.gr , www.flash.gr, bookbook.gr

 

Εδώ θα βρείτε όλα τα προϊόντα που χρειάζεστε για να κατασκευάσετε μόνοι σας έναν χαρταετό!

MysTeRy BoX
0
No products in the cart.