Κάλαντα Χριστουγέννων

Πιστεύεται ότι τα κάλαντα ξεκίνησαν ως ειδωλολατρικά τραγούδια, που τραγουδιόνταν κατά τη διάρκεια των εορτασμών του χειμερινού ηλιοστασίου. Αυτά τα τραγούδια υιοθετήθηκαν αργότερα από τους πρώτους Χριστιανούς, οι οποίοι τα χρησιμοποίησαν για να διαδώσουν την είδηση ​​της γέννησης του Ιησού.

Η ονομασία τους προέρχεται από τη λατινική λέξη «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα, η οποία διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα «καλώ».

Πλέον  τα κάλαντα είναι ένα έθιμο που διατηρείται μέχρι και σήμερα. Τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα με την συνοδεία του τριγώνου. Η διαδικασία έχει ως εξής: τα παιδιά χτυπούν το κουδούνι κάθε σπιτιού και ρωτούν  “Να τα πούμε;” , εάν η απάντηση είναι θετική από τον νοικοκύρη τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά τελειώνοντας με την ευχή  “Και του χρόνου, Χρόνια Πολλά”. Τότε ο νοικοκύρης δίνει κάποιο χρηματικό ποσό ή γλυκά στα παιδιά σαν κέρασμα..

Τα παλαιότερα χρόνια το κέρασμα ήταν πάντα κάτι φαγώσιμο για αυτό  οι καλαντιστές προσπαθούσαν να πουν όσο το δυνατόν περισσότερα και καλύτερα παινέματα, ώστε να πάρουν κάτι καλύτερο. Ειδικά στα νησιώτικα κάλαντα φαίνεται ότι  οι καλαντιστές αφιέρωναν περισσότερο χρόνο από το τραγούδι τους για να παινέσουν, παρά για εξιστορήσουν τα γεγονότα.

Σήμερα, τα κάλαντα τραγουδιούνται σε όλο τον κόσμο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αποτελούν αγαπημένο μέρος της παράδοσης των Χριστουγέννων για πολλούς ανθρώπους. Στην Ελλάδα λέγονται την παραμονή των Χριστουγέννων, Παραπομπή πρωτοχρονιάς και παραμονή των Φώτων.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από τα ελληνικά κάλαντα. (Μπορείτε ελεύθερα να κατεβάσετε τις εικόνες και να τις εκτυπώσετε)

MysTeRy BoX