Βιβλιοχαρτοπωλείο "escape"

Ποιο μολύβι να διαλέξω;

Το μολύβι είναι μέσο με το οποίο γράφουμε πάνω σε μία επιφάνεια, συνήθως πάνω σε μια κόλλα χαρτί. Παίρνει το όνομά του από το μόλυβδο που ήταν αρχικά το υλικό που χρησιμοποιούνταν, ήδη από τον ύστερο Μεσαίωνα. Τα πρώτα μολύβια με μόλυβδο κατασκευάστηκαν από τον Γάλλο Νικολά-Ζακ Κοντέ. Ο μόλυβδος, όμως, δεν ήταν τόσο καλό μέσο για γραφή καθώς απαιτείτο μεγάλη δύναμη για κάθε γραμμή. Επίσης η μακροπρόθεσμη επαφή με τον μόλυβδο ήταν ανθυγιεινή για τον γραφέα. Έτσι με τον καιρό άρχισε να χρησιμοποιείται ο γραφίτης, λόγω της πιο πρόσφορης κρυσταλλικής δομής του. Στον γραφίτη οι δυνάμεις Φαν ντερ Βααλς μεταξύ των στρώσεων είναι πολύ μικρές, με αποτέλεσμα την χαρακτηριστική απαλοιφή στρώσεων γραφίτη πάνω στο χαρτί που καθιστά εφικτό το γράψιμο.

Κείμενα γραμμένα με μολύβι μπορούν συνήθως να σβηστούν με υλικά όπως η γόμα, για αυτόν τον λόγο το μολύβι δεν χρησιμοποιείται τόσο όταν το κείμενο πρέπει να μείνει αναλλοίωτο. Το μολύβι χρησιμοποιείται όμως ευρέως από μαθητές, στις εικαστικές τέχνες, από αρχιτέκτονες (αν και η χρήση του αντικαθίσταται από τον ΗΥ) και από τεχνίτες σε οικοδομές ή εργοστάσια.

 

Η ιστορία του μολυβιού.

 

Το 1794, πέντε χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, η Γαλλία βρισκόταν σε πόλεμο, σχεδόν με τους πάντες στην Ευρώπη. Αγγλία, Ισπανία, Πρωσία και Αυστρία. Το χειρότερο ήταν ότι οι Γάλλοι αντιμετώπιζαν ελλείψεις σε ένα πολύτιμο υλικό. Το μολύβι! Οι γραφίδες φτερού, βρώμιζαν και ήταν δύσχρηστες. Ειδικά για έναν στρατό που ήταν σε πόλεμο. Αν ένα μήνυμα έπρεπε να γραφτεί γρήγορα ή έπρεπε να σκιαγραφήσουν τις οχυρώσεις του εχθρού, το μολύβι ήταν ανεκτίμητο.

 Όμως, ο γραφίτης που χρειαζόταν για τη μύτη του μολυβιού, προερχόταν κυρίως από την Αγγλία και την Πρωσία, που ήταν πλέον εχθροί της Γαλλίας. Με λιγοστά αποθέματα γραφίτη, και χωρίς τρόπο απόκτησης νέων, η Γαλλία αντιμετώπιζε μεγάλη έλλειψη σε μολύβια.

Ο Γάλλος υπουργός πολέμου, αποφάσισε να στραφεί, στην επιδεξιότητα του ταλαντούχου εφευρέτη Νικολά – Ζακ Κοντέ. Η ιδέα του Κοντέ, ήταν να αυξήσει την διάρκεια ζωής του γραφίτη, θρυμματίζοντας μια μικρή ποσότητα σε λεπτή σκόνη και αναμιγνύοντας την με μια ακόμα ουσία. Ποια όμως θα μπορούσε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Άλλοι εφευρέτες είχαν δοκιμάσει κόλλα ή ακόμη και λάδι φάλαινας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο εφευρέτης πειραματίστηκε αδιάκοπα για οχτώ μέρες. Και το κατάφερε! Συνδύασε γραφίτη με άργιλο, πίεσε το μείγμα σε καλούπι και τέλος του έβαλε φωτιά σε ένα καμίνι.

 Το αποτέλεσμα; Δεκάδες μολύβια, από μια μικρή ποσότητα γραφίτη. Η νέα μέθοδος του Κοντέ, είχε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται, για τη μέθοδο που χρησιμοποιείται και σήμερα για την παρασκευή μολυβιών. Τον Ιανουάριο του 1795, ο Κοντέ απέκτησε τη γαλλική ευρεσιτεχνία και κάπως έτσι γεννήθηκε το σύγχρονο μολύβι! Ο ίδιος ανακάλυψε ότι η χρήση περισσότερου αργίλου δημιουργούσε σκληρότερο μολύβι, ενώ ο λιγότερος, μαλακότερο. Έτσι σχεδίασε 4 βαθμίδες μολυβιών. Από εκεί «κατάγεται» το μαθητικό μολύβι Νο 2!

 

Τι είναι η διαβάθμιση;

 

Η ποιότητα του μολυβιού διαχωρίζεται από τα γράμματα ή τους αριθμούς που είναι τυπωμένα στο πλάι του μολυβιού. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πόσο σκληρό ή πόσο μαλακό είναι το μολύβι. Τα πιο μαλακά μολύβια αφήνουν πιο σκούρο αποτύπωμα. Το HB είναι μολύβι μέσης σκληρότητας για πολλές χρήσεις.

Το B υποδηλώνει πιο μαλακά μολύβια. Ένας αριθμός δίπλα στο B, όπως 2B ή 6B, υποδηλώνει πόσο μαλακό είναι. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο μαλακό είναι το μολύβι.

Το H υποδηλώνει σκληρότερα μολύβια. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός—2H, 4H, 6H και ούτω καθεξής, τόσο σκληρότερο είναι το μολύβι.

Το F υποδηλώνει λεπτή μύτη. Μερικές χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγου χάρη, το μολύβι αριθμός 2 είναι το αντίστοιχο του HB. Σε αυτό το σύστημα, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο σκληρότερο είναι το μολύβι….

 

Πως κατασκευάζεται ένα μολύβι;

 

Το ειδικό μείγμα του μολυβιού, δημιουργείται σαν ένα λεπτό και μακρύ μακαρόνι.
Ψήνεται σε φούρνους και κάνει ένα λουτρό σε λάδι και κερί.
Ας έρθουμε στο ξύλο. Είναι από κέδρο συνήθως, κόβεται σε φύλλα, σε πάχος αντίστοιχο με το μισό του μολυβιού.
Τα μακαρόνια από το μείγμα γραφίτη προσαρμόζονται στα ξύλα, τα οποία ενώνονται και δημιουργούν το μολύβι όπως το ξέρουμε.
Το ξύλο τρίβεται και βάφεται και στην άκρη του –αρκετές φορές- υπάρχει μια γόμα.

Τι κερδίζει ένα παιδί γράφοντας με μολύβι.

  • Τα βοηθά να αναπτύξουν τις γνωστικές τους ικανότητες
  • Συμβάλει στην εκμάθηση της ορθογραφίας
  • Βοηθά στην απομνημόνευση
  • Μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα στο εκάστοτε θέμα
  • Καθιστά ευκολότερη τη λήψη γρήγορων σημειώσεων
  • Συμβάλει στην καλύτερη απόδοσή τους στο σχολείο
  • Βελτιώνει την ποιότητα γραφής, ανάγνωσης & τη δημιουργική έκφραση
  • Βελτιώνει την ικανότητα επικοινωνίας – κοινωνικοποίησης

Παρουσίαση Μολυβιών

Ευχαριστούμε την Vivian Tarsouna Proper Education για το βίντεο την Τάχατου Ελένη για τα γραφικά της. θα τις βρείτε εδώ:

Vivian Tarsouna https://www.youtube.com/channel/UCd_j…

Ελένη Ταχάτου https://www.instagram.com/helenoulasw

Το καλάθι σας!

Άδειο Καλάθι

Μερικό Σύνολο
€0.00
0