www.i-escape

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια από τις μεγαλύτερες μορφές ανθρώπινης τεχνολογίας που υπάρχει: τα τετράδια.

Συνεχίστε να διαβάζετε αν:

  • Δεν σας αρέσουν καν τα τετράδια αλλά τα χρειάζεστε για σημειώσεις
  • Κάθε εξάμηνο  πετάτε τετράδια 3 και 5 θεμάτων στα οποία έχετε γράψει ελάχιστα.
  • Τα έσοδά σας, η δημιουργικότητα και η οργάνωση της ζωής σας, βασίζονται στην ικανότητά σας να βγάζετε τις ιδέες σας στο χαρτί
  • Τρελαίνεστε για χαρτικά είδη !!
 

“Μετά από 2.000 χρόνια, το σημειωματάριο εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική λύση”. Από το www.i-escape.gr, δείτε πώς να επιλέξετε ένα σημειωματάριο που είναι κατάλληλο για εσάς.

Το τέλειο σημειωματάριό  για τον κάθε άνθρωπο, θα είναι πολύ διαφορετικό,  από κάποιον άλλον που οι ανάγκες του ή η εργασία του απαιτεί διαφορετικές παραμέτρους, όπως η επιλογή αυτοκινήτου.

Δεσίματα, βάρος χαρτιού, πλάτος γραμμής (ή τετράγωνα, ή καθόλου γραμμές), σκληρό εξώφυλλο, μαλακό εξώφυλλο, επεξεργασμένο χαρτί, μη επεξεργασμένο χαρτί – και αυτό είναι μόνο στο εσωτερικό.

Το να προτείνεις το ίδιο  σημειωματάριο για όλους, θα ήταν σα να προτείνεις ένα σημειωματάριο σε κανέναν.

Η καλύτερη λύση, είναι να μάθετε τους διαφορετικούς τύπους τετραδίων, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το σωστό τετράδιο για εσάς, με βάση τις ανάγκες σας!

 

ΜΕΓΕΘΟΣ:

Αρχικά, ας μιλήσουμε για το μέγεθος. Το μέγεθος των σημειωματάριων είναι σχεδόν – αλλά όχι εντελώς – τυποποιημένο και διαφέρει ανάλογα με το αν κοιτάζετε το μέγεθος της Ευρώπης ή των ΗΠΑ.

Τα ευρωπαϊκά μεγέθη, γενικά, έρχονται σε σειρές Α, Β και Γ, που κυμαίνονται από Α0 έως Α10, Β0 έως Β10 και C0 έως C10. Όλα αυτά έχουν την ίδια αναλογία, άρα έχουν το ίδιο σχήμα, αλλά διαφορετικά μεγέθη: όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερο είναι το χαρτί. Ο τρόπος λειτουργίας αυτών των μεγεθών είναι ένα πολύ όμορφο έργο αριθμητικής: ο βασικός λόγος διαστάσεων όλων των χαρτιών της σειράς Α είναι 1: √2 (που είναι περίπου 1,14). Το A0, το μεγαλύτερο μέγεθος, το οποίο είναι απίθανο να δείτε ποτέ, έχει έκταση ενός τετραγωνικού μέτρου, με διαστάσεις 33,1-επί-46,8 ίντσες. Κάθε διαδοχικό μέγεθος λειτουργεί μειώνοντας κατά το ήμισυ τη μεγαλύτερη διάσταση και διατηρώντας τη μικρότερη ίδια, οπότε το Α1, το επόμενο μέγεθος κάτω, έχει διαστάσεις 23,4 επί 33,1. Η Wikipedia έχει μια ωραία γραφική αναπαράσταση γι ‘αυτό. δείχνει πώς τα ευρωπαϊκά μεγέθη χαρτιού μοιάζουν με ένα κέλυφος ναυτίλου, το οποίο είναι διασκεδαστικό. Οι σειρές Β και Γ λειτουργούν με τον ίδιο βασικό τρόπο, αλλά έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη. Η σειρά Β δεν είναι πολύ συνηθισμένη, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κάθε τόσο. πιθανότατα το πιο χρησιμοποιούμενο μέγεθος της σειράς Β είναι το διαβατήριό σας, το οποίο είναι τυποποιημένο σε B7.

Μικρότερο από αυτό, υπάρχουν μεγέθη που δεν έχουν ονόματα:

Το “μέγεθος τσέπης” αναφέρεται συνήθως περίπου 3,5 επί 5, αλλά στις ΗΠΑ μπορεί μερικές φορές να αναφέρεται σε ευρωπαϊκό Α6, το οποίο είναι περίπου 4 6. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν μερικές μεγαλύτερες μορφές, όπως το Tabloid (το οποίο είναι 11 επί 17), αλλά οτιδήποτε μεγαλύτερο από ένα Α4 είναι ειδικά σημειωματάρια για καλλιτεχνικά σκετς ή για σχέδια αρχιτέκτονα. Οι αρχιτέκτονες έχουν ακόμη και το δικό τους σύστημα, τηρώντας μια αναλογία 4: 3 και κυμαίνονται από το “Arch A” έως το “Arch E” (το Arch E, το μεγαλύτερο, μπορεί να έχει αριθμούς μετά από αυτό για να γίνει ακόμα μεγαλύτερο · Arch E1, Arch E2, αυτό είδος πράγματος). Αν χρειάζεστε όμως, ένα από αυτά, πιθανότατα το γνωρίζετε ήδη.

Το μέγεθος που θέλετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο χρήσης του τετραδίου σας. Τα σημειωματάρια μεγέθους τσέπης είναι λεπτά και ελαφριά, αλλά συχνά έχουν πολύ λίγες σελίδες, μερικές φορές κάτω από 50. Τα μεγέθη Α4 και Α5 είναι καλά μεγέθη τετραδίων για όλες τις χρήσεις. Αν δεν είστε σίγουροι τι μέγεθος θα πάρετε, αυτό είναι πιθανώς αυτό που θέλετε.

ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ:

Αφού καταλήξετε σε ένα μέγεθος, πρέπει να δείτε το δέσιμο, που είναι η μέθοδος με την οποία τα φύλλα χαρτιού συνδέονται μεταξύ τους σε ένα σημειωματάριο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι δέσμευσης και ορισμένοι τείνουν να βρίσκονται συχνότερα με ορισμένα μεγέθη τετραδίων.

Η σύνδεση με συρραπτικό, (καρφίτσα)  για παράδειγμα, εντοπίζεται συχνότερα στα τετράδια μεγέθους τσέπης. Οι σπειροειδείς δακτύλιοι (σπιράλ) είναι πιο συνηθισμένοι σε σημειωματάρια μεγέθους Α4.

 Τα διάφορα δεσίματα έχουν τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους.

Τα τετράδια με σπείρες,  τείνουν να στρέφονται από τη φόρμα τους και καθιστούν το σημειωματάριο αδύνατο να ακουμπήσει εντελώς, όμως προσφέρουν ταχύτητα και εξοικονόμηση χώρου. Τα ραμμένα δεσίματα ή ένας συνδυασμός ραφών και κόλλας δεν έχουν αυτά τα ζητήματα: Αυτό το στυλ είναι ελαφρύ, επιτρέπει στο τετράδιο να παραμείνει επίπεδο και διατηρεί τις σελίδες σταθερά στη θέση τους. Είναι ιδανικά για αριστερόχειρες καθώς δεν τους εμποδίζει το σπιράλ.

ΒΑΡΟΣ:

Όταν λέμε βάρος, εννοούμε το βάρους του χαρτιού (πάχος) και όχι του συνολικού βάρους του τετραδίου.

Το βάρος χαρτιού είναι ένα δύσκολο θέμα. Σε όσους νομίζετε ότι το παχύτερο χαρτί είναι καλύτερο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Παράδειγμα:  αν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε ένα στυλό, το παχύ δεν σημαίνει απαραίτητα  ότι είναι το σωστό χαρτί για να χρησιμοποιήσετε, επειδή το μελάνι από ένα στυλό μπορεί να αιμορραγεί σε χοντρό χαρτί, προκαλώντας «φτερά». Αλλά το πολύ λεπτό χαρτί μπορεί να οδηγήσει σε σκίσιμο ή αφήνοντας εγκοπές σε άλλες σελίδες, ένα πρόβλημα γνωστό ως “ghosting” και συνήθως συναντάται σε παλιές αστυνομικές ταινίες, όπου ο ντετέκτιβ σκιάζει ελαφρά σε μια σελίδα σημειωματάριου με ένα μολύβι για να αποκαλύψει τι ήταν εσοχή όταν κάποιος έγραψε στην προηγούμενη σελίδα.

Το χαρτί μετριέται με το βάρος, αλλά αυτό δεν θα σας πει και τόσα πολλά, δεδομένου ότι το βαρύτερο δεν είναι απαραίτητα καλύτερο.

Η καλύτερη λύση, αν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την επιλογή σας, είναι να πάτε σε ένα κατάστημα και να δοκιμάσετε να γράψετε στο χαρτί με το στυλό που θα χρησιμοποιείτε συχνότερα.

Διαφορετικοί άνθρωποι προτιμούν διαφορετικές υφές χαρτιού, γενικά, όμως, εκτός εάν χρησιμοποιείτε στυλό, τα σημειωματάρια που προτείνουμε (ή επιλέγετε) πρέπει να έχουν ένα πάχος που οι περισσότεροι θα το βρίσκουν ευχάριστο.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Όσον αφορά τον αριθμό των φύλλων που θέλετε, μπορεί επίσης να διαφέρει.

Μια επιλογή, αν δεν είστε σίγουροι, μπορεί να είναι ένα σύστημα αφαιρούμενων φύλλων. Το να μπορείτε να αφαιρέσετε χαρτί χωρίς να το σκίσετε, όπως θα κάνατε σε ένα σπιράλ σημειωματάριο, καθιστά αυτού του είδους τετράδια βραβευμένα ανάμεσα σε είδη τετραδίων ως καινοτομία.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ:

Μια άλλη σημαντική επιλογή που πρέπει να κάνετε μεταξύ τετραδίων, θα είναι μεταξύ μαλακών και σκληρών εξώφυλλων.

Ενώ ένα σκληρό εξώφυλλο μπορεί να είναι πιο ανθεκτικό και επίσης να παρέχει μια πιο άκαμπτη επιφάνεια για να γράφετε στην αγκαλιά σας ή εν κινήσει, μερικοί άνθρωποι προτιμούν ένα τετράδιο με μαλακό εξώφυλλο ή ένα πιο εύκαμπτο εξώφυλλο γιατί συχνά θα επιτρέψει να διπλώνεται στο μισό (να τυλίγεται το εξώφυλλο πίσω για να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στην αγκαλιά ή στο γραφείο σας . Ένα σκληρό εξώφυλλο μπορεί να φαίνεται πιο επίσημο, πιο επαγγελματικό, αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από το περιβάλλον του γραφείου σας.

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΧΑΡΑΚΕΣ, ΤΡΥΠΕΣ:

Ο τελευταίος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το ύφος των σελίδων.

Τα πιο συνηθισμένα στυλ είναι με γραμμές, κενά, με χάρακα, περιθώρια  και πλέγματα (μερικές φορές ονομάζονται χαρτί γραφικών).

Οι γραμμές και τα πλέγματα έρχονται σε διαφορετικά πλάτη, αλλά είναι αρκετά τυποποιημένα.Οι περισσότεροι κατασκευαστές τετραδίων προσφέρουν μια ποικιλία διαφορετικών στυλ φύλλων, αλλά σε μεγάλο βαθμό η επιλογή έρχεται ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις. Μερικοί από τους πελάτες μας που αγοράζουν συχνά τετράδια, στους οποίους μίλησα χρησιμοποιούν μόνο κενές σελίδες, αλλά άλλοι ορκίζονται στις παραδοσιακές κυρίαρχες γραμμές. Όμως υπάρχουν και πελάτες μας οι οποίοι θέλουν τετράδια με κουτάκια ή με βούλες.

ΜΑΡΚΑ:

Μεγάλο ρόλο παίζει συχνά και η μάρκα (Brand) του τετραδίου. Όμως αυτή η παράμετρος είναι υποκειμενική, καθώς όλες οι εταιρείες στον χώρο έχουν μεγάλη γκάμα προϊόντων για να καλύψουν τους πάντες.

Στο  www.iescape.gr ,  επιλέγουμε προσεχτικά με ποια εταιρεία θα συνεργαστούμε, με βάση την ποιότητα  και την εμφάνιση των προϊόντων της.

Από τις πιο ιδιαίτερες συλλογές που διαθέτει το ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι: η Pukka Pads, Miquelruis, Interdruk

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Η επιλογή τετραδίου είναι συνυφασμένη με το είδος της χρήσης για την οποία το έχετε ανάγκη!

MysTeRy BoX
0
No products in the cart.